Mikor és hol jelentsd be a hulladékgazdálkodást?!

közzétéve: 2018. február 13., keddKörnyezetvédelmi információk

A rendelet alapján a hulladék termelője, gyűjtője, szállítója, közvetítője, kereskedője és kezelője telephelyenként és hulladéktípusonként a saját tevékenységből származó, mástól átvett, másnak átadott, kezelt hulladékról nyilvántartást kell vezetnie.

A hulladékgazdálkodási adatszolgáltatást 2015-től az ÁNYK-programon keresztül lehet megtenni, melyet az OKIR rendszerből lehet letölteni. (web.okir.hu/hu/urlapok)

 

Vonatkozó jogszabály, nyilvántartás

2015-től a hulladékbevallást a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet alapján kell teljesíteni.

A rendelet alapján a hulladék termelője, gyűjtője, szállítója, közvetítője, kereskedője és kezelője telephelyenként és hulladéktípusonként a saját tevékenységből származó, mástól átvett, másnak átadott, kezelt hulladékról nyilvántartást kell vezetnie.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a telephelyre belépő és onnan kilépő anyag és a telephelyen képződő hulladék anyagforgalmi egyenlegét. A telephelyi nyilvántartás tartalmát a rendelet 1. melléklete határozza meg.

A telephelyi nyilvántartásnak a mellékletben meghatározottakon túlmenően az alábbi rendeletekben előírtaknak is meg kell felelni:

  • a hulladékká vált gépjárművekről szóló kormányrendeletben,
  • az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben,
  • a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási
    tevékenységekről szóló kormányrendeletben,
  • az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben meghatározott hulladékfajtára vonatkozó adatot is tartalmaznia kell.
  • a hulladéklerakási járulék megfizetéséről és felhasználásának céljairól szóló kormányrendeletben,
  • az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és – szállítási Nyilvántartás létrehozásáról,
  • a 91/689/EGK és a 96/61/EK tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2006. január 18-i 166/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben  meghatározott hulladékfajtára vonatkozó adatokat is tartalmaznia kell.
  • Egyes meghatározott esetekben és tevékenységek esetén anyagmérleg alapján, hulladéktípusonként és technológiánként kell a nyilvántartást vezetni.

Az adatszolgáltatás során beküldött adatokat az OKIR rendszerben dolgozzák fel. Az adatszolgáltatásra kötelezett az adatszolgáltatási kötelezettségének keletkezésétől számított 60 napon belül köteles az ÁNYK rendszeren keresztül bejelenteni a kötelezettségét az OKIR rendszerbe. Adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítéséhez, a hulladékgazdálkodónak rendelkeznie kell KÜJ és KTJ számmal.

Hasznosnak találtad?! Oszd meg ismerőseiddel

Környezetvédelmi engedélyre van szüksége?! Keressen fel minket

A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem