Vízkészlet járulék? Kinek és mikor kell fizetnie

közzétéve: 2018. február 13., keddKörnyezetvédelmi információk

Magyarországon vízkészlet kinyerése, gazdasági célú használata után a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján járulékot kell fizetnie a vízhasználónak. Vízhasználó az, aki vízjogi létesítési, üzemeltetési és szüneteltetési engedélyben vízkészletet köt le, továbbá aki engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon vízhasználatot valósít meg.

A használt víz után fizetendő járulékot legalább évente, üzemi vízhasználók esetén negyedévente a területileg illetékes felügyelőséghez benyújtott bevallás (VKJ lap) útján kell kiszámítani és megfizetni. Üzemi fogyasztó az, aki ivóvizet szolgáltató közműről a saját gazdasági célú vízhasználatához településenként évi 10.000 m3-nél nagyobb vízmennyiséget
használ fel. Az üzemi fogyasztónak a ténylegesen igénybe vett vízmennyiség után vízkészletjárulékot kell fizetnie.

Fontos még tudni, hogy az a vízhasználó, aki az adott évben a vízjogi engedélyben meghatározott lekötés mennyiségének 80 %-át nem használja fel, az január 15-ig szintén köteles az előző évről bevallást benyújtani. Ilyenkor a vízhasználó köteles a lekötött mennyiség 80 %-a után a vízkészletjárulékot megfizetni.

A vízhasználó és az üzemi vízfogyasztó a vízkészletjárulékot a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig köteles az illetékes vízügyi hatóság által megjelölt számlára befizetni.
A vízhasználó a tárgyévet követő első hónap 15. napjáig köteles  a vízkészletjárulékot befizetni.

Hasznosnak találtad?! Oszd meg ismerőseiddel

Környezetvédelmi engedélyre van szüksége?! Keressen fel minket

A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem