Környezetvédelmi engedélyek beszerzése fémhulladék gyüjtéséhez - ahogy egy profi csapat csinálja

közzétéve: 2018. március 08., csütörtökKörnyezetvédelmi információk

Ügyfelünk fémkereskedelmi engedélyköteles anyag (fémhulladék) gyűjtését, szállítását, majd külföldre való exportálását tervezte, ráadásul az engedélyekre nagyon rövid határidővel volt szüksége.

Első körben egy kisebb volumenű hulladékgazdálkodási engedély megszerzését javasoltuk neki, hogy a nagyobb mennyiségnél előírt előzetes vizsgálatot elkerüljük, és ezzel


legalább három hónapot nyertünk ügyfelünk számára, azaz hamarabb kezdhette meg tevékenységét.


Első lépésként, lefolytattuk a telepengedélyezési eljárást az illetékes Önkormányzatnál, hiszen ilyen esetben a tevékenység telephely meglétét igényli. A telepengedély-kérelemmel egy időben elkészítettük és benyújtottuk a Környezetvédelmi Hatósághoz hulladékgazdálkodási engedélykérelmet fémhulladék gyűjtésére, kereskedelmére. Az engedély megszerzését követően, a területileg illetékes NAV-hoz benyújtottuk a fémkereskedelmi engedély megszerzését célzó kérelmet. Ezzel párhuzamosan elkészítettük és megszereztük az országos hatályú hulladékszállítási engedélyt, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adott ki.


Ügyfelünk kérésére oktatást tartottunk munkavállalóinak a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok átvételéről, annak dokumentálásról, kötelezettségeikről, hogy szabályszerű működést produkálhassanak, elkerülve így a jövőbeni, esetlegesen felmerülő igen nagymértékű bírságot.


Mindeközben elkészítettük és benyújtottuk a hulladék exportálására vonatkozó kérelmet magyar és angol nyelven, kapcsolatot tartva a hulladék-fogadó ország illetékes hatóságaival, szintén angol nyelven.


Eddig összefoglalva, Ügyfelünk megszerezte a telephelyére vonatkozó telepengedélyt; a hulladék gyűjtésére, kereskedelmére vonatkozó hulladékgazdálkodási engedélyt; az országos hulladékszállítási engedélyt; a fémkereskedelmi engedélyt; illetve az exportálási engedélyt, és időben megkezdhette működését.


Hogy tevékenységét teljesen lefedje, nagyobb volumenű hulladékgazdálkodási engedélyt kellett szereznie, aminek előfeltétele az úgynevezett előzetes vizsgálat lefolytatása. Ezt elvégezve, a Hatóság további (részletes) vizsgálat elvégzését nem tartotta szükségesnek, így minden akadály elhárult az előtt, hogy a már megszerzett engedélyét módosíttathassuk a szükséges hulladékmennyiségekre.


Ügyfelünk tevékenysége jogszabályi kötelezettségei közé tartozik a megfelelő végzettséggel rendelkező környezetvédelmi megbízott alkalmazása, amit természetesen ellátunk és aminek keretei közt a negyedéves veszélyes hulladék adatszolgáltatásokat is elvégezzük nekik.

Hasznosnak találtad?! Oszd meg ismerőseiddel

Környezetvédelmi engedélyre van szüksége?! Keressen fel minket

A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem